iVar

Ajvar se vedno prileže kot priloga najrazličnejšim jedem. Če pa je narejen iz pečene paprike, pa je sploh odličen tudi kar tako na kruhu. Kakorkoli, jeseni je na voljo paprika in že par let si z veseljem pripravim ozimnico ajvarja, ki potem skozi leto pridno kopni.

Za dober ajvar rabimo dobre sestavine. Mesnata rdeča paprika sorte Kurtovska kapija je najprimernejša. Papriko lahko pečemo tudi v pečici, a je to precej zamudno ob večji količini. Najboljši ajvar nastane iz paprike pečene na žaru, saj tudi dim na koncu doda svojo noto k okusu. Ko se spravimo peči papriko na žaru, je dobro to narediti v večji količini. Jaz je spečem nekje 15 kilogramov, kar zadošča za okoli 15 malih kozarcev za vlaganje.

Papriko torej operemo, ter jo na žaru spečemo. Priporočam uporabo lesnega oglja, ki dobro drži temperaturo in tako je pečenje hitreje opravljeno. Temperatura mora biti kar prilično visoka, da se ustrezno speče celoten sadež. Paprike sproti obračamo, ko se koža obarva črno. Bolj kot je črna, lažje se potem olupi. Ne ustrašite se, paprika se ne zažge kar tako – a vseeno ne gre pretiravati.

Pečene paprike polagamo v posodo, ki jo pokrijemo. Pustimo jih stati, da se ohladijo in zmehčajo, da gre potem lupljenje lažje od rok. To delo je malce zamudno, a če so paprike dobro pečene, gre kar hitro. Olupimo torej paprike, odstranimo sredico in semena. Pri lupljenju iz paprik priteče nekaj soka, ki ga prestrežemo ter prihranimo. Potem olupljeno papriko rahlo zmeljemo v multipraktiku ali blenderju – vendar ne preveč, saj bo drugače tekstura preveč fina za ajvar. Vsaj za moj okus.

Nasvet: nekaj olupljenih paprik si prihranimo, ter iz njih naredimo soalto. Narežemo jih na trakce, solimo, dodamo drobno nasekljan česen in par žlic olja. Čez noč pustimo v hladilniku, da vse skupaj “zaželira”.

Nekaj pečenih očiščenih paprik lahko tudi zamznemo in si takšno solato pripravimo kasneje.

za prste polizat
Solata iz pečene paprike

Tako pečeno zmleto papriko nato damo v lonec z nekaj prihranjene tekočine (da dobimo željeno gostoto) in med občasnim mešanjem segrevamo do vretja. Po želji lahko dodamo tudi kakšno pekočo papriko ali feferone, ki smo jih prej spekli poleg ostale paprike. Solimo, dodamo na drobno nasekljan česen, 2-3 dl sončničnega olja ter par žlic belega kisa. Vse skupaj je stvar okusa, večkrat kot ajvar delaš, bolj imaš občutek koliko česa dodati.

Ker so paprike že dobro prepečene, ni potrebno večurno huhanje. Ko je gostota prava, ajvar nalijemo v vroče sterilne kozarce, jih zapremo ter damo v segreto pečico na 100°C in pustimo čez noč da se ohladi.

Za 15 majhnih kozarcev potrebujemo:

  • 15 kg paprike
  • Nekaj pekočih paprik ali feferonov (za pikantno verzijo)
  • 1 glavica česna
  • 3 dl olja
  • 2-3 žlice soli
  • 2-3 žlice belega kisa

Priprava traja 4-5 ur, odvisno kako pečemo papriko ter kako spretni smo z lupljenjem. Gre za res vrhunsko specialiteto, v katero je vredno vložiti teh nekaj ur svojega časa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s