Je dopoldne ali popoldne?

Pred časom sem naletel na dilemo, kaj pomeni 12AM in 12 PM – kaj je polnoč in kaj opoldne? Pri nas uporabljamo 24-urni format časa, zato se ne srečujemo tako pogosto s to obliko zapisa in imamo potem posledično lahko težave z razumevanjem.

Pri svojem delu na računalniških sistemih nastavljam tudi samodejna ponavljajoča opravila in tam sem naletel na to zmedo. Seveda sem se takoj zakopal v ta misterij in s pomočjo znanega internetnega iskalnika poskušal razjasniti, kaj je kaj. Ker pa bi morda lahko komu kdaj prišlo to prav, bom poskušal zmedo razjasniti.

Najprej k osnovam: kaj sploh pomeni AM in kaj PM?
Kratici izvirata iz Latinščine:
a.m. (ante meridiem, pomeni pred poldnevom)
p.m. (post meridiem, pomeni po poldnevu)

Da, tako enostavno, že sama definicija nam pove, da je 12AM pred poldnevom, se pravi polnoč in 12PM po poldnevu, torej opoldne. Od kod potem sploh vsa zmeda, če je vse jasno? Ko sem pričel gledati vso to teorijo, mi še vedno ni bilo jasno, kako torej v 12-urnem zapisu časa definiramo, da je npr. 5 minut čez polnoč. Pri 24-urnem je to 00:05, zato sem sklepal da je pri 12-urnem enako. Ampak ni! 12:05 AM je. Počakaj, zakaj je 12, če ura še ni 12? Hja, 12 in 5 minut pred poldnevom je. Zakaj potem mi ne zapišemo da je to 24:05 namesto 00:05 ? Nov dan se začne ob polnoči in se šteje od ničle naprej, torej 00:00. Potemtakem 24:00 sploh ne obstaja ? V bistvu ne*. Dan ima 24 ur, od 0 do 23; tako kot ima vsaka ura 60 sekund, od 0 do 59. Dobro, to je jasno. Vendar zakaj torej v 12-urnem zapisu ni 5 čez polnoč 00:05 namesto 12:05 AM? Ker pri tej anotaciji je dan razdeljen na 2 obdobji po 12 ur (AM=dopoldne in PM=popoldne),  kjer se števka 12 obnaša kot 0. Ahaaa, zakaj mi že prej nisi tega povedal!

*(razen v izjemnih primerih, kjer se zaradi lažjega računanja trajanja časovnega obdobja do polnoči samo za trenutek polnoč uporabi 24:00)

V današnji dobi je tako enostavno priti do takšnih informacij! Samo v iskalnik vtipkamo vprašanje in že nam postreže s kopico znanja, ki ga moramo samo prebrati. Pred dvema desetletjema bi se za takšno raziskovanje bržkone moral odpraviti v knjižnico ali pa odpreti domači leksikon in se skozi kazala prebiti do želenih poglavij s pravimi informacijami.

Pred časom sem videl na enem od socialnih omrežij zanimivo objavo na to temo:

phones_misusage
vir: IMGUR

Če bi se danes nenadoma pojavil nekdo iz 50. let prejšnjega stoletja, kaj bi mu najtežje pojasnili o življenju danes?
V žepu nosim napravo, ki lahko dostopa do celote informacij znane človeštvu. Uporabljam jo za gledanje slik mačk in da se spuščam v prepire z neznanci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s