Sirup iz smrekovih vršičkov

Še iz otroštva se spomnim, da smo imeli pri hiši vedno domači sirup iz smrekovih vršičkov. Kadar je kdo pričel kašljati, je bilo to prvo zdravilo, ki smo se ga posluževali. Zatorej, ga še vedno pripravljam za svojo družino, da smo založeni za slučaj kašlja in prehlada.

Sedaj je ravno čas, ko so smrekovi vršički primerno veliki za nabiranje.  Danes sem se podal na svojo domačijo, kjer sem jih nabral za izdelavo sirupa. Dobro je, da še niso preveč razprti, saj jih je v nasprotnem primeru potem težje natlačiti v kozarec. Na robu gozda, kjer sem jih nabiral, poleg mladih smrek rastejo tudi borovci, zato sem vmes natrgal še nekaj borovih vršičkov. Ta nasvet mi je omenil oče, kar se mi je zdelo precej smiselno, zato se nisem preveč obotavljal, ter tu in tam odtrgal še pokonci strleče poganjke na koncu borovih vej. Manjša vrečka je zadostovala za nekje 5 litski kozarec, v katerega sem pripravil vršičke, ki bodo čez nekaj časa postali sirup. Vse skupaj traja okoli 2 meseca, preden se sladkor stopi, vršički pa spustijo svoj sok.
Kot otrok sem na okenskih policah opazoval, kako sonce naredi svoje in mešanico sladkorja ter vršičkov počasi spremeni v sirup. Zato sedaj tudi sam pripravljam sirup po tej preizkušeni metodi:

  • V stekleni kozarec nadevamo izmenično vršičke in sladkor v plasteh debelih za približno en prst.
  • Pričnemo z malo debelejšo plastjo vršičkov, da se sladkor na dnu ne strdi.
  • Vršičke sproti dobro potlačimo, saj se kasneje precej usedejo, ko spustijo svoj sok.
  • Kozarac postavimo na sonce, kjer ga pustimo 40-60 dni
  • Ko je sladkor stopljen, vsebino precedimo in sirup je pripravljen!

Med “zorenjem” lahko kozarec obrnemo tudi na glavo in tako pomagamo, da se sladkor hitreje stopi. Prej pa se je potrebno prepričati, da je kozarec dobro zaprt, ker lahko ostanemo brez sirupa, kot se je zgodilo lani meni pri enem izmed kozarcev. Na terasi je bilo vse pocukrano!
Sam sicer ne uživam več alkohola, vendar se lahko iz vršičkov, ki so že spustili sirup, ter domačega žganja pripravi še liker. Tudi tega imam ponavadi na zalogi, da obiske lahko postrežem z domačim aperitivom.

Sirup je sicer možno pripraviti tudi s kuhanjem vršičkov, vendar sam prisegam na prizkušeno metodo. Vse rabi svoj čas, jaz raje prepustim naravi, da opravi svoje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s